Finnhird

Finnhird on täällä historian, tutkimuksen, koulutuksen ja viihteen vuoksi. Kunniakkaissa riveissämme palvelee monenlaisia osaajia ja kaikenlaisia ihmisiä. Nimi Finnhird on puhdastakin puhtaampi työnimi – sanana hird tarkoitti alunperin aseistettua joukkoa. Finn taas viittaa yllättäen siihen, että poppoon kotipaikka maapallolla on Suomi. Rakastaen finnhirdiläiset nimittävät joskus ryhmäänsä Nevöhöödiksi. Ja se nimi nyt sitten jäi. Ei nimi miestä pahenna. Tai naista. Saati hevosta. Alkuperäinen mottomme oli: Sitä saa, mitä sattuu tulemaan, ja toisinaan tämä pätee vieläkin. Tosin nykyään olemme hioneet lähestymistapaamme akateemisempaan suuntaan, ja käytämmekin usein ns. Stetson-Harrison -metodia harjoitusten ja esitysten lähtökohtana.

Sananen perusperiaatteestamme, eli pyrkimyksestä tulkinnan aitouteen. Suurin osa sotureistamme harrastaa historiallisia eurooppalaisia asetaitoja (HEMA) ja niiden tutkimista Jyväskylän historiallisen miekkailun seurassa (JHMS ry). Tämän vuoksi Finhird ei ole pelkkä showporukka, sillä me harrastamme, tulkitsemme ja varsinkin opetamme muita siitä lähtökohdasta, että tekemiselle on historiallinen ja aito malli olemassa. Miekkailu ja hevostekniikat perustuvat lähdemateriaaliin, joka on kaikkien tutkittavissa ja tulkittavissa. Täten on olemassa yhteisö ja tutkimuspohja, johon verrata omia tekemisiään ja aikaansaannoksiaan. Ei ole tarpeen keksiä pyörää uudelleen; aseet on kehitetty toisen ihmisen hengiltä ottamista varten, ja niitä on osattu käyttää aikoinaan aidoissa tilanteissa ja oikeita ihmisiä vastaan. Miekkailu perustuu miekkailun peruslakeihin eli ajoitukseen, etäisyyteen ja oikeaan rakenteeseen. Näin ollen on olemassa tietyt perusperiaatteet sekä mekaaniset, tekniset ja taktiset lait, joiden mukaan aseita on järkevää ja turvallista käyttää.  Vaikka aseita käytetään viihteenä, tulee muistaa, että aseeseen tarttumisella on aina ollut vain yksi tarkoitus. Niitä tulee siis kohdella ja käyttää sen mukaisella kunnioituksella siinäkin tapauksessa, että niillä tehdään viihdettä. Toki aseet ovat myös siistejä ja niiden kanssa tekee aina mieli huutaa sanottavansa.

getty

Fiore dei Liberi “Il Fior di Battaglia”, Getty.

Noh, vakavat asiat sikseen. Sen verran vielä Finnhirdin historiasta, että jo mainitulla JHMS:lla oli (ja on edelleen) oma demoryhmä. Tämä porukka on esiintynyt mm. Tupaswillan keskiaikamarkkinoilla Laukaassa vuodesta 2008 lähtien, ja osaa miekkailla käskystä niin vakavalla naamalla kuin viihteenkin vuoksi. Hevoset tulivat meidän kuvioihimme mukaan vuonna 2010 kun Kirsi hankki ensimmäisen islanninhevosensa, tamma Thrán. Mukavilla asioilla on tapana monistua, ja tätä kirjoittamatonta sääntöä seuraten Kirsi hankki pian toisen ponin, Asin. Siitä se ajatus sitten heräsi, eli yhdistää hevoset ja aseet. Ratsastusnäytösneitsyys vietiinkin lokakuussa 2012 talli Reykhestarin avointen ovien päivillä, ja Finnhird perustettiin olevaiseksi samassa yhteydessä. Hevosten kanssa olemme olleet JHMS:n mukana Tupaswillan keskiaikamarkkinoilla vuodesta 2012 ensin elävöittämällä, ja vuonna 2013 esiinnyimme vihdoin omana ohjelmanumeronamme. Koska Finnhird on kuitenkin enemmän raakaa (kröhm) pisnestä kuin seuratoimintaa, katsoimme aiheelliseksi eristää hevosporukan omaksi poppookseen, ja se kuvio piirrettiin syksyllä 2014 kun Finnhird liittyi osaksi keskisuomalaista Käsityö- ja kulttuuriosuuskunta Hiidenväkeä. Kesällä 2015 kävimme muutamissa suuremmissa tapahtumissa, ja kasvukipuja kärsittiin paljon. Vuoden 2016 loppuun kävi selväksi, että kuvioita tulee muuttaa, jos aiomme kehittyä ja tarjota jotain erilaista. Niinpä 2017 alusta löimme viikinkiretkut yhteen MoozThomas Productionin Päivi Hirven ja Minna Tuomasen kanssa, ja ryhdyimme rakentamaan ihan uutta. Uusi viikinkifantasiamme onkin pioneeritoimintaa parhaimmillaan: näytelmä, jossa on hevosia ja ihmisiä, ja paljon liikkuvia osia, ja mahdollisuus improvisaatioonkin. Vaikka Finnhirdin ydinryhmä koostuukin edelleen pääasiassa historiallisista miekkailijoista, joiden aseiden ja varusteiden tuntemus on vähintään kohtalainen, me olemme myös vapaamuotoisempia elävöittäjiä. Finnhird elää, ratsastaa ja hengittää historiaa JA fantasiaa. Toisinaan myös kuuntelemme liian kovalla musiikkia, joka muiden mielestä on “so last century”.

Finnhird harjoittelee viikottain historiallisia asetaitoja, hevosasetaitoja ja ratsastusjousiammuntaa yhteistyössä JHMS:n kanssa. Pääasiallinen lähteemme hevosasetaidoille on Fiore dei Liberin “Il Fior di Battaglia“n eri versiot, Paulus Kal yms., sekä ratsastustaidolle Dom Duarten “Livro da ensinança de bem cavalgar toda sela” & De Charnyn kirjat turnajaisista sekä muut valikoidut kirjat, mm. “Italian tradition for Equestrian Art” (Giovanni Battista Tomassini). Aikalaislähteiden tuntemus ja tutkimus ovat osa harjoitteluamme. Hevosten koulutuksessa meillä on periaatteena luonnollinen hevostaito ja positiivinen vahvistaminen, ja siksi esityksissäkin saattaa joskus rapista porkkanapussi. Pyrimme siihen, että hevonen tekee asiat, koska itse haluaa. Teatteritaitoja olemme opetelleen ensin Sauli Yksjärven kertaluontoisissa koulutuksissa, ja vuoden 2017 alusta ohjaaja ja käsikirjoittaja Päivin Hirven sekä näyttelijäveteraani Minna Tuomasen ohjauksessa.

Jos haaveilet paikasta kilpimuurissamme, ota yhteyttä! Periaatteenamme on, että jos haluat hevosen selkään, osaat ratsastaa, ja jos haluat käyttää aseita, osaat miekkailla. 😉 Tästä voidaan tinkiä, jos olet hirveän komea tai osaat laulaa (me ei osata).

—————————————————————————————————–

HUOM! Finnhird ei hyväksy minkäänlaista syrjintää. Olemme tietoisia siitä, että esimerkiksi viikinkihistoriaa käytetään myös typerien aatteiden oikeutuksena ja inspiraation lähteenä. Emme osallistu rasistisiin, maahanmuuttokriittisiin tai muihin vastaaviin suvaitsemattomiin tilaisuuksiin tai tee sen kaltaisia ohjelmanumeroita yksityishenkilöille. Finnhirdissä on tilaa kaikille ihonväristä, uskonnosta, kotimaasta, sukupuolesta tai seksuaalisesta suuntaumuksesta tai edellisten puutteesta riippumatta. 

Advertisements